Agnes van Straaten-Huygen

Loopbaan

Agnes van Straaten (Nijmegen, 1954) kreeg de liefde voor mens en natuur en voor het schrijven met de paplepel ingegoten. Haar vader, Wil Huygen, was huisarts-schrijver. Hij heeft heel wat boeken op zijn naam staan. Behalve kinderboeken, boeken over de jacht en over zijn huisartsenpraktijk maakte hij samen met zijn vriend Rien Poortvliet de overbekende 'kabouterboeken': Leven en werken van de kabouter en De oproep der kabouters.

Na haar middelbare schoolopleiding (Gymnasium-B) ging Agnes biologie studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde in 1981 af met als hoofdvak plantenecologie. (bijvakken: Geschiedenis en maatschappelijk aspecten van de natuurwetenschappen en Fysische geografie). Tevens behaalde zij haar universitaire didactiekaantekening (1e graads bevoegdheid).
In 1981 verhuisde zij naar Bergen (NH) waar haar echtgenoot zich als huisarts vestigde. Vanaf de start van de huisartsenpraktijk tot 1997 werkte zij mee als praktijkassistente.
Begin 1982 kwam Agnes in contact met de IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) afdeling Noord Kennemerland, alwaar zij direct coördinator, organisator en docent van de natuurgidsencursus werd. Ze heeft deze werkzaamheden tot 1996 uitgevoerd en 5 natuurgidsencursussen afgerond.
In die tijd was ze ook vier jaar voorzitter van de IVN afdeling Noord Kennemerland. Vanaf 1983 tot nu ontwikkelde zij in het kader van de natuur en milieueducatie veldwerkprogramma's en -pakketten zowel voor het primair als het voortgezet onderwijs.

Van 1985 tot 1993 was Agnes biologiedocent (havo/vwo) aan de toenmalige Scholengemeenschap 'Noord-Kennemerland' en aan het Cornelis Drebbelcollege, dag-avondschool voor volwassenen. Van 1993-1995 verzorgde ze biologiecursussen bij de Senioren Zomerschool.

In 1993 verruilde Agnes haar vaste werkplek op de scholen voor freelance werkzaamheden als auteur. Haar schrijverscarrière begon met 'Samengevat mavo(c/d) biologie' voor de toenmalige uitgeverij SMD te Leiden. Inmiddels verschenen tientallen educatieve werken op haar naam, voor uiteenlopende doelgroepen, zie werken. Geregeld verricht ze werkzaamheden in tijdelijke dienst bij redactiebureaus. In opdracht van uitgeverij Unieboek_Spectrum werkt zij mee aan de Junior Winkler Prins Encyclopedie.
In 2009 richtte Agnes haar eigen auteur- en schrijversbureau Scribio op. Ze is in het bezit van een permanente VAR-verklaring.

Naast haar freelance werk heeft Agnes op dit moment de volgende bestuursfuncties:

De hobby's van Agnes zijn: paleontologie, paleobiologie, zingen, wandelen.
Agnes heeft vier kinderen en vijf kleinkinderen.